Het Fransche Kabinet (Kerkstraat 75-73)
5
4
 
uit: europeana.eu
 
1 Kerkstraat 77
2   3

 

Het was de laatste overgebleven houten gevel en werd in 1888 gesloopt.
Men vindt er eene afbeelding van in 't Noordbrabantsche Jaarboekje 1889.

Bron: Namen van ruim tweehonderd huizen te 's-Hertogenbosch in de 16e en 17e eeuw
 
Pand met twee verdiepingen onder met pannen gedekt schilddak. De in schoon metselwerk opgetrokken voorgevel heeft een gave houten winkelpui met pilasters met kapitelen (XIX B), cordonlijsten, op beide verdiepingen twee getoogde vensters met T-ramen, geprofileerde stucwerk omlijstingen en kuifstukken en is afgesloten door een kroonlijst met consoles en verdiepte velden.
Bron: Rijksdienst voor de Monumentenzorg
Sectie/Perceelnummer/Appartementsaanduiding: H/4699

Artikelen:

1993
Achter de voorgevel. Het Fransch Kabinet (Henny Molhuysen)
Brabants Dagblad donderdag 28 oktober 1993 (foto)

2000
Rijksmonument Fransch Kabinet aan Kerkstraat zoveel mogelijk gerestaureerd. Middeleeuwse achtergevel staat alweer (Wim Hagemans)
Brabants Dagblad donderdag 30 maart 2000 (foto)

kerkstraat 75-76

afb. Gerard Monté, 20 mei 2001

uit: www.bossche-encyclopedie.nl/Panden/Kerkstraat 75-73.htm

 

 

 
Oorsprong Bosch' Middeleeuws huis en oud behang ontdekt
 

'Frans Kabinet" opnieuw in 't nieuws

Oorsprong van Bosch" Middeleeuws huis en oud behang ontdekt

Kerkstraat 73/75 in 's-Hertogenbosch, ligt aan de voet van de St.Jan. Het stond vijftien jaar geleden in kwaad daglicht door aantastingen van het interieur. Op dit ogenblik ondergaat het opnieuw een bouwtechnisch en een decoratieonderzoek dat de oorsprong van het huis prijsgeeft.
Het 'Fransch Kabinet" zoals de historische naam luidt, verwijst naar de buikvormige houten ! gevel -ook nog eens uitgerust met 70 vensters- die het pand tot 1885 als laatste in Den Bosch bezat.
Vijftien jaar geleden stond het pand in een negatieve publiciteit toen ontdekt was, dat met het interieur nogal nonchalant was omgesprongen. Na -zelfs een justitieel- onderzoek kon niet worden achterhaald door wie van de achtereenvolgende gebruikers en wanneer iets uit het pand was ontvreemd. Het betrof een gesloopt natuurstenen vloertje, een zijgang met deurpanelen en gezandschilderde ramen en delen van de lambrizering. Tussen 1900-1976 was het een hoedenatelier en in de jaren zeventig/tachtig een bloemisterij. Laatstelijk werden er designmeubels en kunstzinnige wanddecoraties verkocht onder de naam 'Artistiek Den Bosch".
Momenteel ondergaat het -bij leegstand- opnieuw een bouwhistorisch onderzoek. Nico Jurgens
constateert dat het een van de weinige panden is- buiten de Markt- waar bouwtechnisch gezien veel uit de middel-eeuwen bewaard is gebleven. Het karakteristieke Bossche woonhuis, met als kenmerken voorhuis en achterhuis door een brandmuur gescheiden en een lange gang met halverwege de trap naar boven, dateert van kort na 1500. Uit dendrologisch onderzoek moet de exacte datum nog bepaald worden. Het huis is zelfs eens hoger gemaakt met gebruikmaking van dezelfde kap. Slechts anderhalve -verscholen- balk herinneren nog aan de houten voorgevel die het tot 1885 heeft gehad, aldus Jurgens.
Onderzoekster Maike Tjon Akauw heeft ontdekt dat er op de eerste etage tamelijk oud behang voorkomt. Normaal gesproken schuilen daarachter krantenpapier. Hier zijn bladen uit een zestiende eeuwse bijbel gebruikt die dienen als onderlaag.
Eigenaar Ad Komen, die steeds en tot vervelens toe met regels te maken heeft gehad, geeft op dit moment alle medewerking aan het onderzoek.

's-hertogenbosch, paul kriele, 25 oktober 1999.

26-10-1999
Bron: Razende Robot Reporter

uit: http://www.nieuwsbank.nl/inp/1999/10/1026F071.htm

   
   
  In 1744 woedt een grote brand in de stad definitief tracht men nu een einde te maken aan het handhaven van panden met houten gevels beslist wordt dat er flinke boetes gegeven zullen worden aan eigenaars van panden met een houten gevel die men herstelt ook de bij de herstelling van houten gevels betrokken werklieden worden beboet.
"Het Fransch Kabinet", gesloopt in 1878. Het was de laatste houten gevel in de stad.
  uit De Historie van 's-Hertogenbosch
   
 
  Grotendeels middeleeuwse achtergevel van Kerkstraat 75 's-Hertogenbosch
(het zgn. 'Frans Kabinet'). Achter het pleisterwerk zijn vele wijzigingen te vinden die in de loop van de tijd zijn aangebracht.
  uit: Molenbehoud.nl
   
   
   
  Kerkstraat 73-75: Fransch Kabinet/metamorfoseshop
de historie
Opening Metamorfose shop 20 mei 2001
Glamour en haute-coiffure 18 mei 2001.
Fransch Kabinet in oude luister hersteld september 2000.
nieuwe inzichten bij nieuwe verbouwing  voorjaar 2000.
sjieke trendy kapsalon december 2000

Fransch Kabinet is de naam voor het pand Kerkstraat 73/75. Mogelijk komt de naam van het pand dat tot 1885 een houten gevel bezat met wel honderd kleine ruitjes. Lange tijd is het een sjieke hoedenzaak geweest en tegenwoordig is er een trendy kapsalon gevestigd. Maar Fransch Kabinet is ook de naam voor een kast.
  uit: Bastion Oranje 
   
  Fransch Kabinet/Kerkstraat 73/75
De naam Fransch Kabinet zal nagenoeg niemand wat zeggen. Het is de historische naam voor het Bossche huis op Kerkstraat 73-75 dat het langst [tot 1885] een houten voorgevel bezat. Heden ten dage is er de metamorfoseshop van Rob Peetoom en Mari van de Ven gevestigd.
Rond 1999 viel het de bouwhistorici op dat het een van de weinige huizen buiten de Markt is, dat bouwtechnisch herinnert aan de middel eeuwen. Het pand dateert van1500. Met de kap van toen is het huis later hoger gemaakt. In de voorgevel is helaas maar één balk overgebleven die nog van de houten voorgevel dateert.
  uit: Bastion Oranje   Terug in deTijd
   

 

  

 

 

 

@

Home

van der Vaart